Din polemici utile initiate de C. Tanase si Timpul sau

Comentariu la articolul – 1 August 2013, de Constantin Tănase
Moldoveanca a învățat rusa în trei ani, rușii din RM nu pot învăța româna în 30! De ce?
Laconic1 scrie:
…Putina socioligvistica populara:
Problema e mult mai simpla si noi, din inertie o umflam, o exageram si o cocolim de azi pe mane. Rusii care traiesc in RM cunosc limba romana. O cunosc sufficient de bine ca sa se descurce. Am predat ani in sir romana rusilor, ucrainenilor, englezilor, evreilor, coreenilor, modovenilor rusificati sau din familii mixte, altor natiuni si nationalitati, mancatori de paine moldoveneasca etc si stiu despre ceea ce spun aici. Juristii, sociologii (mai putin lingvistii si jurnalistii), inteleg ca problema tine de politica si planificarea lingvistica de la noi care li-pse-ste-in-RM. Declaratii de genul ca rusii nu-s capabili, ca nu avem metode de predare, ca nu-s ziare, scoli, manuale – toate astea-s foaie verde, vorbe goale. Rusii nu trebuie sa fie obligati prin declaratii. La urma urmei fiecare are Dreptul sa nu cunoasca o limba, sa nu o invete, sa o urasca chiar. Dar aici Dreptul se termina. Imediat ce allege acest Drept fundamental, un individ trebuie sa inteleaga urmatoarele: 1. Fara sa cunoasca limba romana el/ea nu are Drept de Munca in RM. (O lege e necesara in aceasta privinta). 2. Un nou-venit la noi din Asia, Rusia, Romania etc poate deveni cetatean al Republicii Moldova doar daca da dovada cunoasterii limbii romane (O lege e necesara si in aceasta privinta). 3. (cel mai important!) Un individ care allege sa traiasca in Moldova, fara a cunoaste, a studia, a vorbi limba romana, din varii motive, Nu Are Dreptul Sa Ocupe Posturi Publice In Stat. (O lege e necesara in aceasta privinta) Si in sfarsit – stim oare noi de ce in mica RM sunt mii de publicatii rusesti, mii de emisiuni radio si tv care emit 24 din 24? Unii cred naiv ca aceste ziare, emisiuni, librarii si alte litere sunt citite de minoritatea rusa de la noi. Gresit. Aceasta vanzoleala si avalansa media, precum si fel de fel de scoli si facultati cu tenta antropologica la care invata arta demoralizarii neamurile lui Tkaciuk si Voronin, le perimit rusilor sa se tina pe linia de plutire cu Job-uri “selecte”, e un fel de propaganda in care sunt injectati bani murdari din buzunare murdare fara fund de la Tiraspol si Kremlin. Toata prosteala asta galagioasa poate fi lesne stopata – In RM e sufficient un ziar doua rusesti cu character informativ. Atat. Din momentul in care acesta isi baga nasul in politica statului si promoveaza sovinism, fascism, bolshevism, separatism, ura si vrajba aceste media trebuie inchise, interzise (O lege e necesara si in aceasta privinta)…

O replica la initiativa ziarului TIMPUL – O ZI PE SAPTAMANA MOLDOVENII NU VORBESC RUSESTE (06.08.13)
Laconic1 scrie:
Ce inseamna “o zi pe saptamana”? In majoritatea satelor, adica majoritatea populatiei bastinase, nu vorbeste rusa cu saptamanile, cu lunile cu anii. Ei isi cauta de treaba, zi de zi la prasit, in livada, pe camp, in gradina… fara rusi. Mama mea nu vorbeste rusa. Ea din care categorie de moldoveni face parte, daca afirmam stupid ca “moldovenii vorbesc rusa”? Cativa rusi iti iese din cand in cand in cale doar daca vii la Cinsinau ori la Balti. Asa ca aceasta campanie este doar pentru cativa moldoveni care au contact zilnic cu rusii. Eu as zice ca si acestia sa nu vorbeasca ruseste cu rusii, ci doar si doar in romana. Noua generatie de moldoveni a studiat mai mult romana si engleza ori romana si franceza. Cunosc familii in care copiii nu vorbesc rusa fiindca si-au facut studii la scoli peste hotare. Astfel constatarea ca “moldovenii cunosc limba rusa” nu este corecta. Sa luam exemplu de la rusi. Lor le este foarte si foarte convenabil si confortabil sa spuna ca “nu cunosc” o alta limba (fie ia si oficiala, fie si de stat, si chiar daca inteleg). Desigur ca ei cunosc! Spunand ca “moldovenii cunosc rusa” e o prostie propagandistica care le permite rusilor sa zica “Tak ti je ponimaesi…” Afirmand astfel, noi admintem apriopri, fara drept ca toti moldovenii sunt bilingvi. Nu e adevarat. Nici pe departe nu toti moldovenii. Nici majoritatea. Eu am patit-o cu copiii mei in librarii cand ei plangeau ca nu inteleg ce le spune in rusa vanzatoarea. Pentru a-I invata pe rusi sa vorbeasca romana, trebuie de lansat o cu totul si cu totul alta camapanie. Una care ar suna “Eu nu vorbesc fiindca nu cunosc rusa”. In rest – treaba fiecaruia – citeste, scrie, in care limba doreste.

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in Presa, Literatura, Comunicare (romanian) and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s