Adresare incredibila către rușii și vorbitorii de limbă rusă de pretutindeni

(Traducere libera de la Ultima Conferință de Presa)_DSC4469

Stimați conaționali, stimați ruși, și vorbitori de limba rusă care locuiți în afara granițelor Federației Ruse. Mă adresez azi Dumneavoastră cu acest mesaj, reieșind din situații și conjuncturi reale de interferență umană, de natură politică, economică și geopolitică în care ne aflăm azi cu toții. Evenimentele de ultima oră din Ucraina au accelerat decizia apariției acestei adresări, a mesajului pe care vreau să vi-l transmit, unul absolut pragmatic și totalmente conciliator. Recunosc, pentru mulți acest mesaj va fi cu totul și cu totul neobișnuit și greu de acceptat, dar, în același timp, el nu e doar o constatare de moment, nu e doar o nouă teză banală despre relații și perspective politice, despre politica națională a țării și relațiile dintre oameni.

Conducerea Federației Ruse, eu personal, primim zeci, sute de petiții în ultimul timp de la diferite persoane, familii, organizații obștești și mișcări politice formate de vorbitorii de limba rusă din diferite țări. De cele mai multe ori acestea sunt adevărate strigăte de ajutor solicitat conducerii de la Kremlin de a interveni într-o situație sau alta legată de lezarea drepturilor cetățenilor de etnie rusă, vorbitorilor de rusă ori celor care se consideră ruși. Uneori aceste solicitări sunt absolut fundamentate. Subliniez în mod deosebit– unele solicitări. Mă refer la cazurile de refuz în acordarea cetățeniei unor descendenți ruși născuți pe teritoriul actual al Federației Ruse, care în perioada sovietică și-au ales loc de trai alte regiuni ale fostei Uniuni Sovietice. Acești cetățeni au rămas cu drepturi limitate în țările care i-a găzduit și cred că această problemă poate fi soluționată pe calea negocierilor și tratativelor cu conducerile țărilor respective.

În alte cazuri însă, plângerile, petițiile, cererile de ajutor politic și chiar militar sunt absolut nefundamentate și vin de la cetățenii care se declara sau se consideră ruși înalte țări cum ar fi Moldova, Georgia, Ucraina, Țările Baltice, republicile caucaziene și asiatice. Asemenea cetățeni sunt împrăștiați în întreaga lume. Uneori orașe, regiuni, sate sau chiar grupări de cetățeni văd unica soluție pentru garantarea drepturilor lor în formarea de centre administrative autonome, independente și promovării ideilor separatiste față de puterea centrală a țărilor în care trăiesc. Aceasta este o tendință extrem de periculoasă, una radicală ce nu soluționează în nici un caz problemele conviețuirii și integrării în cultura, tradițiile și aspirațiile țărilor respective. În Ucraina, tendințele separatiste au condus la declanșarea războiului civil. În Federația Rusă mișcările separatiste ne-au costat zeci și sute de mii de vieți omenești. Lumea modernă poate și trebuie să fie o lume a consensului, bazată pe procese bine dirijate de integrare și naturalizare a cetățenilor în culturile și pe teritoriul istoric al țărilor în care locuiesc.

Nu ne putem permite acceptarea ideilor separatiste oricare ar fi originea lor. Este inadmisibil a susține separatismul în orice formă de manifestare și oriunde apare acesta – în Rusia, Moldova, Statele Unite, Turcia, China ori în altă parte pe glob. Nu există alt loc pe acest pământ, nu avem cum să ne separăm, să ne batem arătându-ne pumnii, numărând tancurile și rachetele. Noi nu putem fi fățarnici acceptând standarde duble în această privință – dezmembrăm Georgia, Moldova, China, dar înăbușim separatismul în Rusia și vorbim de Rusia Unită. Astfel ajungem la dezintegrarea sistemului global inter-național.

Care este soluția?

Practica de conviețuire pe parcursul istoriei și în lumea modernă arată că unica soluție pentru a evita conflictele lingvistice, interetnice și războaiele civile ce pot urma, este integrarea totală a cetățenilor de orice etnie sau naționalitate în societatea, cultura și tradițiile istorice ale țărilor pe care și le-au ales să trăiască sau în care s-au născut. Naturalizarea cetățenilor este un proces benevol, dar coordonat de legile în vigoare în societățile respective. Acest proces duce neapărat la acordarea cetățeniei statului, respectarea regulilor casei, și el nu poate fi decât total. Nu există integrare parțială și aici nu poate fi vorba de nici o toleranță. A fi cetățean al unui stat este un act de demnitate și devotament pentru statul respectiv, înseamnă a vorbi limba oficială a țării, a accepta valorile culturale, religioase, a susține aspirațiile majorității, contribuind la prosperarea statului respectiv dar nu la dezintegrarea acestuia. Cetățenii care nu acceptă, nu doresc din varii motive naturalizarea, integrarea lingvistica și culturala, încadrarea totală în societatea statului respectiv, respectarea legilor fundamentale valabile pentru toți, acei cetățeni au o singura soluție – să plece acolo unde se vor simți în apele lor, în țara din care au venit, în țara de origine a părinților sau a buneilor.

Cu alte cuvinte – rușii sau turcii, sau moldovenii, care și-au ales să trăiască în Statele Unite, în Germania sau, să zicem, uzbecii care vin să trăiască la noi, în Federația Rusă, trebuie să accepte apriori schemele de integrare și naturalizare a minorităților. Nu ne putem permite luxul de a accepta o republică asiatica în Germania ori Irlanda, o republică rusească în două sate din Moldova, care și așa este extrem de mică. Minoritatea întotdeauna conviețuiește cu majoritatea dar nu o conduce și nu-i impune regulile sale de conviețuire. Acesta e apartheid, șovinism. Noi nu putem accepta asta.

Acum câteva zile am avut consultații cu cercetătorii de la Institutul Comunității Statelor Independente. Ei au menționat că tendințele separatiste sunt foarte puternice în rândurile populației rusofone din Comunitate. Care sunt cerințele tradiționale ale vorbitorilor de limba rusă? Ei zi că li se încalcă drepturile. E o frază generală care nu spune nimic și este incredibil ca anume drepturile rușilor sunt încălcate peste tot. Este adevărat că Drepturile ca și Obligațiile pentru cetățenii unei țări nu trebuie să fie diferențiate pe criterii naționale. Nimeni nu trebuie să fie privilegiat. Pentru aceasta toți trebuie să cunoască limba statului, adică să scrie, să citească și să comunice – în Rusia în rusă, în Germania în germană, în SUA în engleză etc.

Reieșind din cele expuse mai sus mă adresez vouă, rușilor și vorbitorilor de limba rusă din diferite țări:

  • Învățați limba țării în care vă aflați, limba statului în care trăiți și cetățeni ai căruia sunteți. Arătați lumii că rușii sunt capabili de asta.
  • Stimați cultura, tradițiile, demonstrați respect pentru valorile etno-culturale ale populației băștinașe
  • Demonstrați pe toate căile că sunteți demni de a poseda cetățenia statelor în care v-ați născut sau v-ați stabilit cu traiul
  • Faceți-vă respectați prin devotamentul față de statul din care faceți parte, îmbunătățind mecanismele de conviețuire dar nu cereți putere, privilegii. Dacă nu sunteți cetățeni obedienți față de legile statului vostru, devotați ai statului din care faceți parte, este puțin probabil că veți deveni peste noapte cetățeni buni ai Rusiei.
  • Nu cereți ajutor militar sau unirea orașului, satului, a mahalalei cu Rusia. Aceasta e cea mai radicală formă de separatism și manifestare a exclusivismului.
  • Fiți ca toți și țineți minte că nu vă deosebiți prin nimic de semenii voștri, și nu există o ierarhie a popoarelor. Nici un popor nu e delegat de Dumnezeu să fie superior sau inferior altor popoare.
  • Arătați că sunteți capabili nu doar să cereți a fi stimați și respectați, ci demonstrați aceste calități frumoase față de cei din jur.

Noi, rușii avem un proverb care dovedește că am fost deprinși nu doar să fim înțeleși ci și să-i înțelegem pe alții. Noi zicem – Câte limbi cunoști, de atâtea ori devii om. Deci să ne stimăm și să arătăm tuturor că suntem oameni. Un individ, zicea scriitorul rus, laureatul premiului Nobel, Joseph Brodsky, nu trebuie să dea vina pe guverne, pe șefi, pe legi… Nu trebuie să se plaseze în postura de slav, incapabil și cerșetor de protectorat… Condiția de a fi sau a te simți rus oriunde ai fi nu e suficientă pentru câștigarea simpatiilor celor din jur, a stării de mulțumire și certitudinii în ziua de mâine. Fiți oameni la locul vostru acolo unde vă aflați. Vorbiți-vă limba și nu uitați că sunteți ruși, dar nu vă impuneți cu orice preț condiția denaturată de castă aleasă.

Aceste afirmații, cred se referă nu doar la ruși.

(Traducere este neautorizată și nu garantează veridicitatea mesajului)

 

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
Image | This entry was posted in Presa, Literatura, Comunicare (romanian). Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s