Un Titlu Dubios (From Romanian – A Dubious Title)

Citim in ”Timpul” de azi, 09.11.14, versiunea electronica la rubrica Eveniment o știre întitulată:

Patru membri ai Partidului Liberal au fost arestați de separatiștii transnistreni

(http://www.timpul.md/articol/patru-membri-ai-partidului-liberal-au-fost-arestai-de-separatitii-transnistreni-65802.html)

Din știre aflăm că patru cetățeni ai Republicii Moldova sunt ținuți sub arest de către organele de control transnistrene. Acestora le-au fost confiscate materialele promoționale pe care le aveau cu ei.

Am rămas intrigat de titlul acestei știri. De când cetățenii unui stat sunt în primul rând membri unui partid oarecare și apoi simpli cetățeni? De ce această știre semnată cu timpul.md pune chiar în titlu accentul pe apartenența de partid a celor arestați?

Titlul sugerează indirect cititorului că cetățenii RM au fost arestați din cauza apartenenței lor la anumit partid – Partidul Liberal. Concluzia pe care o poate face cititorul este următoarea – Dacă persoanele respective nu ar fi fost din Partidul Liberal, ele nu ar fi fost arestate. Membri ai altor partide, citind această știre, pot zice Păi așa le trebuie, dacă sunt din partidul Liberal. Unii chiar s-ar bucura că au fost reținuți niște moldoveni/români, iar alții, cum ar fi Dodon și compania i-ar băga la dubă și în Chișinău, dacă ar fi la putere.

Este o direcție total greșită a obiectivului informativ al acestei știri, deoarece oricine și oricând poate fi reținut și arestat de către organele de control ale grupărilor teroriste din stânga Nistrului. Nimeni, nici o institutie legala de Stat nu are putere de control asupra acestei grupări.

În realitate s-a comis un act de violență a dreptului cetățenilor RM la libera circulație pe teritoriul țării lor, un act de violență care trebuie să fie condamnat de toată lumea,  de întreaga populație în frunte cu Președintele RM.

Dacă știrea ar fi fost întitulată Patru cetățeni ari Republicii Moldova au fost arestați de separatiștii transnistreni, ea ar fi conținut un mesaj mobilizator pentru întreaga populațe, indiferent de apartenența națională sau de partid. Ar fi fost o știre obiectivă și nepărtinitoare.

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
Image | This entry was posted in My Moldova, Presa, Literatura, Comunicare (romanian) and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s