Dașka, traficanta de ideologie și propaganda, a fost la la Chișinau

 

Ei și ce daca această komosomolka Dașka a fost la Chișinau? Mare brânză? A venit, a băut și a mâncat, a revenit la Moscova și atât?! Bine că a plecat, ar zice unii. Dar dacă chiar și ar mai fi zăbovit pe la noi tot una – cu o Dașka mai mult ori cu una mai puțin, una mai urâtă alta mai frumoasă, mai deșteaptă ori mai puțin deșteptă – diferența e una lipsită de semnificație, ar zice alții.

La prima vedere și unii și alții ar avea dreptate dacă ne gândim că în haosul din Chișinău  mișună atâtea și atâtea elemente autohtone naționale și străine. Dar asta e numai la prima vedere. Dașka nu e un element oarecare. Ea este o mașină. Una de scris. Una trimisă special – un fel de ”speț” al celei mai iubite și citite gazete bolșevice din Rusia – KP.

Ce a cules Dașka de pe pământul nostru? Ce gânduri bune sau rele au adus-o? Ce misiuni i s-a pus in portmoneu când s-a urcat în avionul de Chișinau? Pentru asta trebuie să avem nițică răbdare și să citim ce scrie Dașka despre noi, ce selfi și-a făcut această ”speță” prin satele noastre – adică ce cadouri a adus din Țvetușciaia Moldavia conaționalilor săi triști care au rămas doar cu visul după un pahar de vin bun, după un măr mai gustos, după un strugure de poamă atunci când îl desenează seara cu dor în izbuștele lor de lemn? In deosebi după ce sunt certați mai cu toată lumea.

Pe naiba – Dașka le-a adus ideologie și propagandă geopolitică – un fel de drog tare de care rușii nu se pot lăsa nici cum. Pentru asta a făcut un drum atât de lung! – iată Dașka în beci cu obrajii rumeni și ochii sclipitori de iubire pentru Bahus, ită-o la piață vorbind cu o vânzătoare, iată-o pe la Seliște, Nisporeni ori mai nu știe ia pe unde a adus-o soarta. Fotografii frumoase, cu oameni gospodari și  apoi – hopa-na-a-a – Dașka n-ar fi ea komsomolka dacă nu-ar flutura și puțin dohot revoluționar.  Iat-o în cort la ”pațanii” protestanți, iat-o afară în fața Parlamentului restaurat, iat-o in fața Președinției de peste drum. Dar ea are nevoie de senzație de foc și para – că altfel degeaba a venit în Moldova. Scriitura ei este pestrițată cu imagini vechi – ruine și foc, sânge și drapele de toată culoarea. Imaginile vin să arate rușilor haosul din mica ”fostă republică sovietică”. Rușii trebuie să fie îngroziți de ceea ce se întâmplă în exterior pentru a crede că la ei e bine. Și Dașka indirect le zice că ei trăiesc în rai, iar moldovenii – in iad.

Dar redactorul de la KP și Dașka sunt dezamăgiți.

În Moldova nu e foc și pară.

Așa – niște ceaunele ici acolo, in care fierbe doar mămăligă revoluționara, niște fete prostuțe care scriu și ele ceva ca și Dașka, dezamăgite de atâtea senzații și zvonuri de Chișinău.

Și aici ”spețkoru” și redactorul vin cu o idee genială. Scriu comentarii la imaginile de acum șapte ani (că altceva ce mai pot face?):  Deși economia e la pământ, acolo în Moldova spiritul revoluționar ĂNCĂ  nu a atins apogeul…

            Apoi vine cu nostalgii sovietice – struguri de poamă, prețuri de copeici, seliodka și vodka…

Apoi vine cu un amalgam de cuvinte aiurea care denotă ca Dașka, această matrioșka de scris este una incultă. Alege un titlu cum nu se mai poate de banditesc – țâșnit direct din mintea gangsterilor anilor 90 ”Cum Europa a ”Kidănit” Moldova”

Apoi prostia matrioșkăi Dașka apare în toată splendoarea ei.

Moldova greșește ca și Ukraina  orientându-se către UE (Oh, Dașka, se vrea și pedagog!)

De ce se stinge revoluția la Chișinău?! se întreabă revoltată Dașka fără să înțeleagă care e diferența între Lugansk și Ungheni, Rusia și România. Pentru ea toți sunt MÎÎÎÎ și Nașșși.

Moldovencele au grijă de bătrâni în Italia, continuă să culeagă perle Dașka noastă. Ei le roagă să dea chiloții în jos…

            Acesta e nivelul intelectual al Daskăi, spețkor de KP.

Eu personal nu-i doresc acestei komsomoliste sa ajungă peste câțiva ani să aibă nevoie de o moldoveancă pentru îngrijire. Atunci, în marea disperare a vârstei a treia (din care matrioșca Dașka se va înfrupta peste puțin timp) va înțelege că cel mai scump pentru ea în această viață sunt mâinile și sufletul unei gospodine de la Strășeni, care emană atâta bunătate și grijă, că nici o geopolitică nu o poate depăși. Mai ales că în Rusia azilurile de bătrâni practic nu exista… Bătrânii pur și simplu se sting singuri in derevnele lor părăsite de pe întinsul Rusiei.

_DSC4608C

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in My Moldova, Presa, Literatura, Comunicare (romanian), Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s