Virusul Separatismului European sau De ce Găgăuzii sunt Curtați de Cremlin?

F-1Citesc și parcă nu-mi vine să cred. Găgăuzilor li se promite o reprezentanță economică undeva în nordul Rusiei. Mă întreb ca un naiv – de ce anume găgăuzilor dar nu și moldovenilor, rușilor, țiganilor. Adică cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova? Ei bine – găgăuzilor li se aduc de la St. Petersburg tractoare. Iar găgăuzilor. Mă întreb – ce-o fi având găgăuzii noștri că le vine mană cerească din Rusia? Dar asta nu e tot – vinurile găgăuzilor au undă verde să fie exportate în Rusia în timp ce alte vinuri sunt interzise! Ce mai au găgăuzii? Porci, vite, găini, cucoși –  produsele din enclava găgăuză sunt promovate cu insistență de invidiat în Rusia! Li se spune că vinurile lor sunt cele mai gustoase, carnea lor e cea mai curată, și rușii nu-și pot imagina viitorul imperiului lor fără vinurile găgăuze, fără găinile lor și ei, găgăuzii cred naivi că așa e. De parcă această nou-nouță Găgăuzie se află undeva pe lună, pe o planetă aparte, ca și Transnistria, dar nu pe pământul secular moldovenesc.
Cum s-ar simți găgăuzii dacă la Chișinău, sau București ori în oarecare altă parte, s-ar deschide ”Reprezentanța Economică a Moldovenilor din Găgăuzia?”

De ce oare rușii îi ridică în slăvi pe găgăuzi pupându-i când pe un obraz, când pe altul? De ce atâta ”milă” din partea rușilor pentru găgăuzii noștri care, vai, numai de tractoare și combine rusești nu duc lipsă. Vara în toiul recoltei, combinele performante germane aduse din Turcia mai că nici nu au ce face  în cele câteva sate găgăuze!

De unde oare atâta iubire și dragoste pentru găgăuzi?

Cineva parcă le-ar șopti la ureche că moldovenii și românii sunt răi, iar ei, găgăuzii sunt niște copii cuminți și au jucăriile la care râvnesc. Și găgăuzii cred!

Ei nu se revoltă – ia stați bre rușilor, turcilor – de ce anume noi suntem aleșii voștri, da nu împreună cu acei pe pământul cărora trăim? De ce nu cu moldovenii împreună, că noi nu ne putem separa ui-te așa – găgăuzii aparte cu reprezentanță la Moscova, la Sanct Petersburg, găgăuzii cu tractoare aduse de pomană, găgăuzii cu vinuri pe la bazarurile din Rusia, da moldovenii, confrații noști, conaționalii noștri sunt lăsați de izbeliște. Cu ce sunt ei mai prejos ca noi ori noi ca ei? Asta pute a discriminare, tovarășe mult iubit ambasador al imperiului rus in Moldova (nu  doar în Găgăuzia!).

Ei, chestia asta cu iubirea o știm noi bine cu toții cum e. O știu bine și găgăuzii. Lor li se promite marea cu sarea ca să contribuie la dezmembrarea a ceea ce a mai rămas din Republica Moldova. Unii găgăuzi cred că în caz de unire a Republicii Moldova cu România lor li se va da sârmă ghimpată pentru un gard cât ei de mare pentru a se îngrădi cu satele lor și cu satele transnistrene într-o enclavă nouă, un fel de stat găgăuzo-transnistrean numit probabil Trans-Gaga.

Este naiv acel care crede că proiectul găgăuz al rușilor se reduce la câteva sticle de vin și două – trei tractoare răblăgite. Rușii le aduc deocamdată tractoare fiindcă, deocamdată, nu le pot aduce tancuri, ca în Transnistria. Deocamdată. Găgăuzii sunt pupați pentru a accepta discriminarea, separatismul și pentru a se izola și mai mult de restul Moldovei. Ei sunt măguliți azi, dar nu e exclus ca mâine să li se aducă în loc de tractoare stricate Kalașnicov, pentru a se întoarcă împotriva ”românilor” adică a confraților moldoveni din satele vecine. Exact la fel a început și proiectul Transnistria.

Dar se vede că sunt găgăuzi adevărați și în Găgăuzia.

Unii au refuzat să primească momeala rusească și au lăsat pomana in drum.

Am fost în Găgăuzia cu mai multe ocazii.

Găgăuzii  preferă să fie liberi – să se împace cu fratele său turc și cu moldoveanul și cu românul… (Copiii găgăuzilor învață la licee turcești deschise în enclavă, tehnologia covoarelor este importata din Turcia, mulți găgăuzi au dublă cetățenie  și vând cu succes produsele lor la Piața Centrală din Galați).

Găgăuzii nu pot să nu vadă că poziția asta de copil privilegiat impusă de ruși este una cu totul falsă și improprie lor. Găgăuzii nu sunt și nu au fost niciodată discriminați de moldoveni. Mulți găgăuzi sunt buni specialiști, cu studii superioare făcute la Chișinău, vorbesc perfect româna, și pot fi găsiți mai în toate satele moldovenești – medici, profesori, președinți de raioane, de asociații agricole…

Și dacă găgăuzii nu sunt cu stea în frunte, de ce sunt curtați de Rusia cu atâta insistență oare? – iată o întrebare retorică, adică una la care nu mai e nevoie să răspundem. Răspunsul îl cunoaștem și noi și ei și ei, și chiar Dodon. Moscova nu s-a împăcat nici cu independența Ucrainei, nici cu a Moldovei nici cu a altei foste republici din subordinea ei.  Pare că ea nu știe cum să se împace chiar și cu propria independență. Să fie oare găgăuzii următorii ”novorusskie” după abhazi, transnistreni,  donetskeni… Cineva vrea să bage și Tarclia în componența Găgăuziei. De ce?  Pentru a le aduce și lor tractoare? Greu de crezut. Mai degrabă pentru a crea terenul apariției separatismului  taraclinez, in caz daca viitoarea Trans-Gaga va râvni la prea multă independență. Virusul separatismului bântuie peste Europa. Separatismul a devenit un fel de pedeapsă, un brand nou de export revoluționar, o nouă carte de bătaie politică aruncată de titanii lumii pe masa de joc reconsiderărilor teritoriale și statale.

 

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in My Moldova, Presa, Literatura, Comunicare (romanian), Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s