Fețele multiculturalismului

(Fragmente din “Jurnal Irlandez”)

Documentele lui Andrei

Zilele trecute mă opream cu regularitate pe lângă magazinul Perestroica din Dublin să mai întâlnesc pe cineva, să mă mai iau cu vorba și să mai treacă din timp. Pe la magazin trec diferiți oameni din Moldova și din România. Se mai opresc, mai spun ceva, mai tălmăcesc vreo noutate…

În una din asemenea zile am făcut cunoștință cu un om de vreo treizeci de ani, Andrei de la Telenești. Istoria pe care mi-a spus-o el este una zguduitoare și denotă faptul că și în Irlanda, ca și în orice altă parte a lumii, probabil, există discriminare….

Băiatul mi-a povestit cum într-o zi a fost oprit pe stradă de către Garda (Poliția locală) și i s-au cerut actele la control. Omul a scos din geantă pașaportul românesc (avea dublă cetățenie – moldovenească și română), permisul de conducere și buletinul pe care le întinse Ofițerului. Polițistul le-a privit și a spus că le reține pentru un timp pentru un control suplimentar. I-a dat lui Andrei o hârtie, pe care și-a notat numărul său de telefon, numele și a spus că de azi, dacă îl mai reține poliția și întreabă de documente, să le dea numărul de telefon pentru a vorbi cu el (adică cu Garda).

Peste câteva zile, Andrei a sunat, apoi s-a prezentat în persoană la secția de poliție să-și ridice documentele reținute. I s-a spus să vină peste câteva zile, apoi peste o săptămână, apoi… i s-a comunicat că documentele lui sunt pierdute și să nu mai vină. Pașaportul tău a fost pierdut i s-a spus scurt, fără alte explicații.

În zadar Andrei cerea să i se întoarcă măcar permisul de conducere și buletinul… A mers la un avocat. Acela a sunat și el polițistul cu pricina. ”Nu știu ce au vorbit, că după aceea avocatul a spus că nu mă poate ajuta cu nimic. La început, acel avocat mi-a scris o scrisoare pentru superiorii acelui polițist, dar după un scurt timp, ș-a răzgândit și nu mi-a mai dat scrisoarea…” povestește Andrei.

Am mers și la Ambasada României. ”Consulul l-a sunat pe polițist și după asta mi-a spus că totul e în zadar, că trebuie să merg pe procedurile consulatului”, adică să plătesc șaizeci de euro pentru un document de confirmare a identității cu care aș putea să mă deplasez în România și acolo să-mi fac alte documente.

”Înțelegi, i-a spus consulul, dacă el o ține una și bună că ți-a pierdut documentele, nu și le va mai întoarce niciodată. Ce să-i facă judecata? El a spus că la mutarea dintr-un oficiu în altul l-a pierdut… și o ține una și bună că nu mai are documentele tale.”

Andrei însă, nu are șaizeci de euro. El nu are la cine sta, nu poate găsi de muncă și umblă pe drumuri, făcând bătături dureroase la picioare. Avocatul i-a mai spus că a dat peste cel mai rău om posibil din toată Garda Dublinului.

”Bine, zice Andrei, dar lasă să-mi plătească ei drumul și șaizeci de euro pentru ambasadă, că doar ei mi-au pierdut documentele…” Andrei, însă, e convins că documentele sale nu sunt pierdute. ”Ei au ciudă pe români” spune el.

Băiatul are deja trei luni de când umblă pe drumuri cu un rucsac în spate și speră la o minune Dumnezeiască. ”Mă doare capul. Mi se pare că am să înnebunesc. Trebuie să mă gândesc la altceva, că altfel am să-mi ies din minți…”

Cineva, care a sunat la poliție i-a spus că polițiștii ar fi răspuns că Andrei ar fi fost implicat într-o infracțiune (crimă). ”Lasă atunci să mă aresteze, să mă închidă, să nu mai stau pe drumuri.”

Andrei m-a rugat și pe mine să sun pe numărul polițistului cu pricina. Am sunat. Vocea, care după ce a așteptat să-i spun despre ce este vorba, m-a întrebat cine sunt. I-am răspuns că am făcut cunoștință cu Andrei acum, că el e stradă, în mare disperare și că îl roagă…

Polițistul a închis telefonul.

Iată asta e istoria lui Andrei, care zice că a așteptat atât de mult să primească documente românești, că a mers de atâtea ori dim Moldova cu documente diverse în România, la Brașov, unde stă la evidență, că a avut atâtea nopți nedormite și că suferă atât de mult acum… fiindcă e român.

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s