Rușii din Colonbrook

(Interculturalitate 6. Fragment din „Jurnal Irlandez”)

Ieri, la ora de plimbare, am făcut cunoștință cu doi ruși, care stau închiși în acest centru de detenție. Ei stau aici mai bine de doi ani. Pe unul îl cheamă Andrei, iar pe altul Alexei. Sunt ambii din Rusia, și peste câteva zile vor pleca acasă. Au apelat la ajutorul ambasadei pentru a fi eliberați.

Ei sunt siguri că stau degeaba la închisoare și că li s-a prelungit termenul pe nedreptate.

Istoria acestor băieți este una ciudată și semnificativă în contextul războiului rece continuu între Marea Britanie și Rusia.

Când i-am întrebat pentru ce au fost reținuți, ei au spus că pentru falsificarea pașapoartelor, dar că aici, la Colonbrook se află cu totul pentru altceva. Anterior ei stătuseră la o altă închisoare unde izbucnise o revoltă a deținuților împotriva bătăilor de joc și umilinței la care erau supuși. M-au întrebat dacă am auzit de acea revoltă despre care cu doi ani în urmă vorbea lumea întreagă. Le-am spus că auzisem pe cineva vorbind despre ea, dar că nu m-am interesat în mod special…

”Au fost distruse bunuri în valoare de peste șaptesprezece milioane de lire. Am distrus totul, spune Andrei. Cei cinci sute de răsculați au distrus de toată ura cât li s-a adunat în suflet. Au ars chiar și biblioteca, și televizoarele, au spart pereții între camere… Apa curgea de se ridicase vreo douăzeci de centimetri de la podea… Apoi a venit poliția cu scuturile. Au fost efectuate arestări. Cineva chemase jurnaliștii care au sosit cu un helicopter… Lor însă nu li s-a permis să scrie despre răscoală în detalii și au apărut doar știri răzlețe unde și unde… După ce ne-au arestat, au început, precum se procedează în asemenea cazuri, să caute organizatorii…”

Andrei povestește că procedura de investigație a fost încălcată. El a fost pus într-un rând cu alți nouă deținuți iar persoanele care trebuia să recunoască instigatorul, au indicat anume la el.

”Am fost interogat șase luni de zile…” continuă Andrei. ”Ei ne-au învinuit pe nedreptate pe mine și pe Alexei, doar fiindcă noi suntem doi ruși. Au mai fost învinuiți doi arabi – ei pentru faptul că sunt teroriști, iar noi că suntem ruși… Iată așa lucrează poliția britanică.”

Alexei spune că vrea să meargă acasă să pescuiască. ”Nu-mi plac companiile și nu beau de loc vodcă…” a spus el la despărțire, strângându-mi mâna ca unui vechi cunoscut.

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Rușii din Colonbrook

  1. victor says:

    Totusi, nu am inteles, acesti doi erau victime?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s