La grădină în frunte cu Viorel

(Interculturalitate 12. Fragment din “Jurnal Irlandez”)

Firește că am fost de acord să merg și eu ”la grădină”.

A doua zi l-am cunoscut pe Viorel – Românul, șeful grupului și persoana care organiza munca. Ne adunaserăm la o stație de autobus de pe malul râului Liffey toți moldovenii, zece la număr și cu Viorel – unsprezece.

Am muncit toată ziua la amenajarea unei grădini de vreo treizeci de ari, unde stăpânul casei vroia să planteze copaci și flori, să niveleze și să paveze cărările cu piatră aleasă. Doi irlandezi apărură cu tehnica necesară, pietriș, puieți, flori… Munca a clocotit toată ziua. Grădina a fost nivelată și reamenajată într-adevăr ca la carte. Stăpânii casei – niște irlandezi de vârsta a treia – au urmărit încântați toată ziua apariția acestei minuni frumoase în jurul casei lor. O jumătate de oră de prânz a fost suficient pentru ca fiecare dintre noi să-și înfulece conservele și burghierii. Seara am mers cu autobusul circa o oră cu conaționalii mei ascultând bancuri despre toți și toate, despre „ambasadă”, moldoveni, ruși, români etc… Mă bucuram să mă aflu printre acești tineri care îmi ziceau politicos ”bade” și care mi se păreau cu toții tot atât de frumoși precum și de harnici erau.

Am fost trei zile la grădini ”cu românul”. Sâmbătă Sergiu mă sună și-mi aduse banii pe care Viorel i-a transmis pentru mine – trei sute de euro care au și plecat în Moldova pentru acoperirea cheltuielilor de acasă…

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s