Rușii despre Moldova

(Interculturalitate 24. Fragment din “Jurnal Irlandez”)

Apropierea tot mai mare dintre Republica Moldova și România îi irită pe ruși. Ei nu pot accepta că noi suntem români, că în școlile din Basarabia se studiază limba română, că tinerii noștri dispun de burse oferite de statul român… Un politician rus la întrebarea adresată de un ascultător la un post de radio „A zacem nam sobstvenno Moldavia?”, (de ce ne trebuie Moldova?) a răspuns fără un pic de jenă că Moldova este unicul stat din CSI cu tehnologii din cele mai avansate în industria prelucrării vinului… și din această cauză Rusia nu trebuie să admită „asimilarea” Moldovei de către România. Moldovenii pot primi oricare altă cetățenie vor, măcar și pe cea chineză, dar Rusia nu trebuie să admită alipirea Moldovei de România… a spus cu cinism politicianul rus.

Un caz legat de această temă l-am trăit acum câteva zile la hotel.

Un oaspete mi s-a adresat într-o franceză stâlcită să-l ajut să sune în Belgia. Apoi a trecut la engleză pe care o vorbea tot cu un pronunțat accent care parcă mi se păru cunoscut. Observând ca are un nume de familie slav, l-am întrebat dacă vorbește rusa. ”Desigur!” mi-a răspuns acesta bucuros și mi-a spus ca este chiar din Rusia. I-am oferit telefonul de la recepție pentru pentru o scurtă conversație cu cei de acasă…

A doua zi, împreună cu soția s-au prezentat curioși la recepție și m-au întrebat de unde sunt. Le-am spus ca sunt din Moldova. „O-o!” a exclamat doamna. „Noi am fost în România!”.

Erau niște ruși din Sankt Petersburg, care ziceau că trăiesc de vreo paisprezece ani în Belgia. Din vorbă în vorbă s-a ajuns la diferite „știri” de pe meleagurile ruse. Mi-au spus că urmăresc și ei știrile la televiziunea rusă, dar că nu văd decât crime. Toate posturile din Rusia transmit știri despre omoruri și corupție… Apoi iar s-a trecut la Moldova. Și atunci când le-am spus ca Moldova ar trebui să se reunească cu România, rușii mi-au răspuns resemnați … „Nu credem că Rusia e gata să cedeze Moldova”. Ui-te așa. Nici mai mult nici mai puțin – Rusia nu e gata să cedeze.

About Tofan Gheorghe

I was born in Moldova. Have my degree in human communication. Love reading, writing, watercolor. I live and work in Dublin, Ireland.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s